Häirintä

 

”Häirintä on käyttäytymistä, jolla loukataan henkilön ihmisarvoa tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti. Häirinnässä henkilö luo käyttäytymisellään kiellettyyn syrjintäperusteeseen, kuten esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen, alkuperään tai vammaisuuteen, liittyvän toista henkilöä halventavan, nöyryyttävän, uhkaavan, vihamielisen tai hyökkäävän ilmapiirin.”

 

”Käyttäytyminen ymmärretään laajasti niin, että kyse voi olla esimerkiksi sähköpostiviesteistä, ilmeistä, eleistä tai epäasiallisen materiaalin esiin laittamisesta esimerkiksi netissä tai muunlaisesta viestinnästä. Ihmisarvoa loukkaavan käyttäytymisen ei tarvitse suoraan kohdistua tiettyyn ihmiseen, vaan se voi kohdistua myös johonkin ihmisryhmään.”

 

(Otteet TEKin häirintäyhdyshenkilökoulutuksesta)

 

Lainsäädäntö

 

Tasa-arvolaissa määritellään ja kielletään luonteeltaan seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva häirintä. https://tasa-arvo.fi/etusivu

 

Yhdenvertaisuuslaissa kielletään ikään, uskontoon, vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen, terveydentilaan, etniseen alkuperään, vammaisuuteen tai muuhun henkilöön liittyvään syyhyn perustuva häirintä. https://yhdenvertaisuus.fi/etusivu

 

Turvallisen tilan periaatteet

 

Kiltamme toiminnassa ja tapahtumissa noudatetaan OYYn turvallisen tilan periaatteita, joita ovat:

 

Avoimuus

Ole avoin uusille asioille ja henkilöille. Kohtaa ennakkoluulottomasti ja vastaanota uudet asiat ja tilanteet mahdollisuutena kehittyä ja oppia uutta.

 

Kunnioitus

Anna toisille tilaa ja kuuntele muita. Kiinnitä huomiota sanavalintoihisi. Huomioi osallistujien moninaisuus. Älä arvota ketään heidän tietämyksensä tai ulkonäkönsä perusteella.

 

Älä oleta

Tiedosta omat ennakko-oletuksesi. Vältä mm. ennakko-oletuksia sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, terveydentilasta, vammaisuudesta tai taustasta. Älä toimi mahdollisten ennakko-oletusten mukaan. Kunnioita jokaisen itsemääräämisoikeutta.

 

Puutu epäasialliseen käyttäytymiseen

Tunnista ja puutu kohtaamaasi tai todistamaasi kiusaamiseen, häirintään tai syrjintään. Muuta omaa käyttäytymistäsi, jos se koetaan häiritseväksi.

 

Salli virheet

Kaikki epäonnistuvat joskus. Erehtyminen on inhimillistä. Kysyminen on sallittua.

 

Ota mukaan

Huolehdi siitä, että kaikki voivat osallistua toimintaan tai keskusteluun. Käytä sellaista kieltä, jota osallistujat ymmärtävät. Avaa käyttämäsi termit ja vaikeat käsitteet.

 

Yhteystietoja

 

Oltolla on kaksi killan sisäistä häirintäyhdyshenkilöä, jotka tarjoavat häirintätilanteissa tukea ja neuvontaa. He ovat vaitiolovelvollisia ja heihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä aina, jos koet epäasiallista käytöstä. Häirintäyhdyshenkilöt eivät ryhdy toimenpiteisiin ilman asianomistajan lupaa.

 

Olton häirintäyhdyshenkilöt:

Mika Alila, puh. 040 514 9085, TG: @MrMixu

Sirja Jeskanen, puh. 045 126 2730, TG: @sjeskanen

 

 

Linkki OYYn yhdenvertaisuussivuille:

https://www.oyy.fi/yhteiso/yhdenvertaisuus/

 

Tapauksissa, jotka tapahtuvat esimerkiksi yliopiston puolella tapahtuvissa opetustilanteissa, voidaan myös käyttää Oulun yliopiston kiusaamisen ja häirinnän ilmoittamislomaketta. Lomake löytyy Oulun yliopiston sivuilta:

https://www.oulu.fi/fi/yliopisto/tasa-arvo-ja-yhdenvertaisuus-oulun-yliopistossa